Pasma veliki (kraljevi) pudelj

Angleško ime pasme:  Caniche (Poodle) Standard 

FCI skupina: 9. FCI skupina - družni psi 

 

KODER / PUDELJ

OD KOD PRIHAJAM…

 

Koder ali z drugim imenom pudelj, je po vsej Evropi poznan že vsaj 400 let. Država njihovega izvora ostaja neznana. Večina kinoloških organizacij kot državo izvora priznava Nemčijo, saj od tam izvira tudi njegovo ime (»Pudel«). A za državo izvora se želita oklicati tudi Francija in Danska, zato je gotovo le, da pudelj izhaja iz Evrope, saj je moč njihove podobe zaslediti že v Rimljanski umetnosti. Predvidevajo, da je pudelj potomec izumrlega francoskega vodnega psa, barbeta in madžarskih vodnih psov. Sprva so pasmo uporabljali lovci v Nemčiji in Franciji za lov in prinašanje vodnih ptic, pa tudi za iskanje tartufov v gozdovih. Zaradi njihove inteligence in učljivosti so jih Francozi kot prvi začeli uporabljati tudi kot cirkuške pse. S tem so v Franciji postali vse bolj in bolj priljubljeni in v 18. stoletju so razvili tudi manjše različice kodra. Danes so to predvsem družni psi, uspešni pa so tudi v agilityju, tekmovanjih v poslušnosti, sledenju, kot terapevtski psi ter seveda kot razstavni psi.

 

KAKO IZGLEDAM…

 

FCI priznava 4 različne velikosti kodrov:

  • Miniaturni ali toy koder, ki meri do 25 cm in tehta do 6 kg
  • Pritlikavi koder, ki je velik med 25 in 38 cm in težak od 6 do 12 kg
  • Srednji koder, z velikostjo od 35 do 45 cm in težo okrog 12 - 22 kg
  • Standardni oziroma veliki koder, z velikostjo od 45 do 60 cm in težo od 22 do 30 kg
     

Poleg različnih velikosti so dovoljene tudi najrazličnejše barve – od črne, modre, bele, krem, rdeče, marelične, srebrne, rjave,… Vsem je torej skupna le edinstvena skodrana dlaka, ki je odporna na vodo. Ta ima še eno posebno lastnost, da ne odpada kot pri ostalih pasmah, zato je ta pasma primerna izbira za alergike.

 

KAKŠEN SEM…

 

Zelo družaben

Koder je ljubeč, prijazen in zaupljiv pes, ki se na svojega lastnika močno naveže. Vedno je rad ob njem ter mu rad ugaja. Ne mara bit dlje časa sam, zato to ni primerna pasma za ljudi z dolgimi delavniki. To je pasma, ki potrebuje veliko količino človekove pozornosti in pripadnosti, drugače ne bo srečna. Namenite mu dovolj časa, dovolite mu, da vas spremlja pri različnih aktivnostih ter se tudi dovolj aktivno ukvarjajte z njim ter ga zaposlite mentalno in fizično.

Izjemno inteligenten in energičen

Kodre prištevamo v sam vrh najinteligentnejših pasem. Če bomo dovolj časa posvetili socializaciji, bomo dobili obvladljivega psa, katerega šolanje bo izjemno enostavno in bo pravi užitek. Ker radi ugajajo lastniku ter delajo z njim, jih lahko hitro in enostavno naučimo najrazličnejših povelj in trikcev, tudi če do zdaj nismo imeli veliko izkušenj s šolanjem psov. To je pes, ki bo blestel v vsaki skupini v pasji šoli in vam bo vedno v ponos. Čeprav njihov videz tega sprva ne izda, gre tudi za zelo energično pasmo. Tako potrebujejo vsakodnevno zadostno količino gibanja, zaposliti pa jih moramo tudi z vajami in igro med sprehodom, da se bodo utrudili. To so psi, ki obožujejo vodo, zato za njih ni boljše aktivnosti, kot je plavanje. Za najbolj umirjenega velja standardni koder. Miniaturni koder je tisti, ki največ laja. Če jim ne namenimo dovolj pozornosti in gibanja, lahko razvijejo vedenjske težave. So samozavestni psi in ob neodločnem vodniku, ki jim ne bo namenjal dovolj časa, se lahko počutijo glavne v družini.

Prilagodljiv družinski pes

To je pes, ki se bo dobro ujel z drugimi psi in ostalimi domačimi ljubljenčki, če bo z njimi od majhnega. Njegov lovski nagon ni tako izrazit in je obvladljiv, vseeno pa bo užival ob preganjanju ptic. Dobro se razume z otroki vseh starosti in se bo z veselje igral z njimi. Pri miniaturnem ali pritlikavem kodru moramo biti ob manjših otrocih posebej pazljivi, saj bi se te otroka ob grobem rokovanju lahko ustrašili in iz strahu ugriznili. Ne puščajmo jih samih z otrokom brez nadzora. To so psi, ki želijo biti venomer ob svoji družini, zato bodo čas na dvorišču preživljali le, če boste tam tudi vi. Drugače so to prilagodljivi in mirni notranji psi, ki lahko živijo v vsakem stanovanju ali hiši. Ker jim dlaka ne odpada, z notranjim bivanjem ne bo nobenih težav in dodatnega dela.

 

KOLIKO DELA JE Z NEGO…

 

Precej. To je ena od pasem, ki je najbolj zahtevna za nego in pasma, pri kateri je nega daleč najdražja. Njihova kodrasta dlaka se rada vozla in zapleta in če jo želimo obdržati v popolnem stanju je potrebno vsakodnevno česanje. Potrebno je tudi striženje vsakih 6-8 tednov. Za nego je najbolj enostavna kratko postrižena dlaka, če pa si želimo bolj posebnega videza z značilno pristriženimi oblikami (košat prsni del, zapestnice in cofki), pa to zahteva še nekaj več obiskov v pasjem salonu. Posebno nego moramo nameniti še čiščenju ušes, saj so pogosta vnetja in okužbe. Poleg tega se redno puli dlake, ki rastejo v ušesnem kanalu, da se zagotovi neoviran dotok zraka v ušesni kanal.

 

KAKO JE Z MOJIM ZDRAVJEM…

 

Gre za pasmo, ki ima dolgo življenjsko dobo, saj pogosto živijo 15 let in več. Je pa pasma podvržena tudi nekaterim genetskim boleznim. Pogosto imajo težave z očmi, predvsem sta pogosti siva mrena ter progresivna atrofija mrežnice, ki lahko privede do slepote. Alergije in kožne bolezni lahko omilimo oziroma se jim izognemo s pazljivo izbiro sredstev za nego. Nadaljnje težave so še displazija kolkov, ušesna vnetja ali prirojena gluhost. Nekatere pse prizadane epilepsija, diabetes, bolezni srca in imunskega sistema ter Von Willebrandova bolezen – bolezen strjevanja krvi. Temni kodri lahko zgodaj osivijo, a to za žival ni nevarno ali škodljivo.

 

PRIMEREN SPREMLJEVALEC ZA…

  • Začetnike
  • Alergike in astmatike
  • Družine
  • Aktivne starostnike

 

ZNANI PREDSTAVNIKI PASME…

Pudlji že stoletja spremljajo kraljeve družine, poleg tega so bili že od vsega začetka priljubljeni tudi med aristokrati in zvezdniki.  Med znanimi lastniki kodrov so: Robin Williams, Patrick Swayze, Walt Disney, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Barbra Streisand, Blake Lively, Winston Churchill, George Washingotn, Lev Tolstoj, Tito in mnogi drugi…

 

                                   

avtor članka :ALER d.o.o