Nasveti za nego dlake

Striženje

 

Pri psih z dolgo in srednje dolgo dlako je striženje dlake in oblikovanje videza izredno pomembno. Prvenstvena naloga dlake je da kužka ščiti pred vremenskimi pojavi, kot so dež, mraz in tudi sonce. Preveč dlake seveda pomeni, da je kužku zaradi nje vroče, da se dolga mokra dlaka počasneje suši in lastniki imamo tudi veliko več dela pri česanju, kopanju in sušenju. Da težav ni več, je potrebno dlako stričina primerno dolžino. S striženjem damo našim kužkom tudi značilen videz, kar je pomembno za pasmemske pse, vsem ostalim pa oblikujemo podobo izključno po naših željah. Nikakor ne smemo pozabiti tudi na redno striženje dlak, ki zrastejo med prstimi blazinicami. Če jih pravočasno ne odstranimo, lahko povzročijo precejšnje težave našemu ljubljenčku, ko se zavozlajo v majhno kepico in ga ožulijo. Večje težave lastnikom pa lahko povzročijo dlake, ki se prekomerno raszrastejo okoli zadnjične odprtine in če ima naš kuža malo mehkejšo prebavo, so težave tu. 

Česanje  

Marsikomu zmanjka časa za redno česanje dlake svojega kužka. Naredijo se vozljički, nato pa veliki vozlji. Morda niti ne veste kako bi se cesanja lotili. Nasvet je preprost:Vedno skrbimo da je naš kuža čist, kajti čista dlaka se manj vozlja. Ko se lotimo česanja, vednočešemo dlake po plasteh, od spodaj navzgor. Ko menimo, da je kuža počesan s krtaco, preverimo ali se nam niso morda izmuznili kakšni vozlicki, še z glavnikom. Ko kužka brez zatikanja prečešemo še z glavnikom, je naše delo dobro opravljeno.

Nega ušes 

Uhlje je potrebno redno čistiti, zlasti pri dogodlakih pasmah. Dlaka raste tudi v ušesnem kanalu in če je redno ne odstranjujemo, zraste, se zavozlja in lahko povzroči, da se uho hitreje vname. Dlake odstranimo s pinceto ali pristrižemo s škaricami, uhlje pa očistimo s posebnimi tekočinami ali praški za čiščenje uhljev.

Uhlje vedno čistimo izredno nežno. 

Krajšanje krempljev

Vsi nohti rastejo, tudi pasji. In če si jih psi ne obrabijo sami z gibanjem na grobih površinah, jih je potrebno krajšati. Pri tem moramo biti previdni, da nohta ne skrajšamo preveč, da ne zakrvavi. Če pa se to le zgodi, nobene panike! Na mesto krvavitve nanesemo antiseptičnikoagulant, in tako krvavitev ustavimo. Pomembno je, da nohte krajšamo večkrat in previdno! Nohti se med kopanjem psa zmehčajo, in zato je po kopanju krajšanje nohtov psu najmanj neprijetno. Najprimernejša za krajšanje nohtov je 'giljotina'. Lahko jih tudi popilimo. 

Odpravljanje zajedalcev

Pri teh nadlogah še najbolj drži pregovor: 'Bolje preprečiti kakor lečiti'.

Še posebej poleti se pasji lastniki borimo poroti kožnim zajedalcem. Največ problemov nampovzročajo bolhe in klopi. Psa lahko zaščitimo z raznimi preparati v obliki ampul, sprejev, tablet, lahko uporabimo ovratnice ali pa kopamo psa s specializiranimi šamponi.Če pa se le zgodi, da se bolhe pojavijo na psu, najprej odstranimo bolhe s psa s kopanjem, gazašČitimo z ampulo ali sprejem, nato pa nikakor ne smemo pozbiti tudi na odstranitev bolh iz stanovanja! Vedeti moramo, da se na psu zadržuje le nekako 10% bolh, ostale veselo živijo v okolici! Prav primerna se jim zdijo pasja ležišca, talne obloge...Psa redno pregledujemo tudi, Če ima klope. Le te odstranimo takoj ko jih najdemo! Kajti klopi so lahko prenašalci krvnih bolezni kot sta babezioza in erlihioza.

avtor članka: Nina Dora Kropivnik